Important este să știi că trebuie să depui actele pentru permis cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea permisului de ședere anterior sau înainte de expirarea vizei. Altfel trebuie să scrii explicație de ce ai venit mai târziu sau trebuie să plătești amendă. În cel mai rău caz, dacă deja expiră sau a expirat actul anterior, vei fi nevoit să revii în țara de reședință, să faci o viză nouă și numai atunci să te întorci pentru a face permis.
Recapitulăm: Chiar dacă te afli pe teritoriul României cu pașaport biometric și în termenul legal de trei luni, oricum nu este posibil să-ți faci permis de ședere temporară! Este necesar să ai viză de lungă ședere sau un permis anterior valabil și să depui actele cu o lună mai devreme înainte să expire actul!
Acte Necesare Permis De Sedere Temporara
Recent, s-a modificat numărul de acte necesare pentru permisul de ședere. La momentul actualizării acestui articol (septembrie 2018) studenții trebuie să prezinte următoarele acte pentru obținerea permisului:
În baza permisului de ședere poți să te afli pe teritoriul României pe durata studiilor. Ai cetățenie română? Atunci trebuie să îți faci alte acte în baza cărora să poți locui, învăța sau munci într-o localitate din România. Dacă ești cetățean român cu domiciliu în străinătate, atunci trebuie să faci buletin provizoriu (fără să pierzi privilegiile de student bursier al statului român, în caz că ai avut așa privilegii), dar dacă ai și buletin românesc, atunci trebuie să îți faci viză de flotant în localitatea și la domiciliul unde stai. Permisul, buletinul provizoriu și viza de flotant au același rol însă sunt destinate diferitelor categorii de persoane. Toate acestea au rolul să documenteze faptul că tu locuiești temporar într-un loc diferit de domiciliul tău permanent.
În cazul în care nu ai actele necesare (diplome, certificări, atestări) vei da o declarație pe propria răspundere că ai avut parte de pregătire sau ai experiență în domeniu și că nu ai antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășori. Dacă ai studiat medicina, medicina dentară, veterinară, farmacia, arhitectura sau oricare profesie liberală și vrei să te angajezi în România, trebuie să ai actele necesare.
In cazul in care cererea este aprobata, in termen de 30 de zile de la primirea comunicarii trebuie sa depuneti urmatoarele documente anexate cererii de eliberare a permisului de sedere pe termen lung:
În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.), inclusiv pentru lucrătorii sezonieri (de exemplu, culegători de fructe de pădure).
2ff7e9595c
Comments